Генералният секретар на ООН Гутериш призовава за 397 милиона долара за подпомагане на опустошените сирийци 

Антонио Гутериш призова днес държавите-членки и всички страни да мобилизират 397 милиона долара хуманитарно финансиране за подпомагане на засегнатите от земетресението в Сирия, осигурявайки спешна помощ на близо пет милиона души. 

Гутериш каза, че средствата ще бъдат използвани за подпомагане на хуманитарните операции в Сирия през първите три месеца. 

Той също така ще отправи отделен хуманитарен призив, насочен към подпомагане на оцелелите от земетресението в съседна Турция. 

Огромна“ нужда 

Гутериш посочи, че след земетресението ООН незабавно е отпуснала 50 милиона щатски долара чрез Централния фонд за реагиране при извънредни ситуации за спасителни операции, но това е само капка в чашата пред „огромните“ нужди. 

„Цялата система на ООН и нейните хуманитарни партньори обединиха сили в Сирия, за да спасяват животи, като предоставят спешна помощ като подслон, здравеопазване, храна и защита на близо пет милиона сирийци“, каза той. 

Той каза, че Сирия е опустошена от 12-годишна гражданска война и по-голямата част от северозападната граница се контролира от бойци на опозицията.Много местни хора са били разселени многократно и вече са изправени пред хуманитарна криза. Сега регионът беше ударен от земетресение, което влоши още повече ситуацията. 

Гутериш каза: „Всички знаем, че скоростта и мащабът на настоящата животоспасяваща помощ не са достатъчни, за да посрещнат нуждите на хората и милиони хора остават без дом през зимата и се борят да оцелеят.“ 

Джамия в Алепо, Сирия, е превърната в масов подслон, където семействата търсят убежище.

ВКБООН/Хамид МааруфДжамия в Алепо, Сирия, е превърната в масов подслон, където семействата търсят убежище.

„Дай всичко от себе си“ 

Гутериш каза: „Правим всичко възможно, за да променим тази ситуация, но все още има много какво да се направи“. 

„Тук съм, за да отправя спешен призив към международната общност за премахване на изкуствените бариери пред достъпа, финансирането и доставките на помощ, които изострят човешкото страдание от това огромно природно бедствие“, призова той. 

Гутериш подчерта: „Трябва да се гарантира, че помощта от всички страни може да бъде транспортирана през всички канали и неограничено до всички засегнати райони.“ Голяма помощ успя да достигне до северозападната част на страната. 

Той добави: „В момента конвой от 11 камиона пресича граничния пункт Баб Ал Салам в северозападна Сирия, като малко след това ще последват още конвои.“ 

предприемам „съгласувани действия“ 

Гутериш призова всички държави-членки и донори да осигурят незабавно финансиране и помощни операции, за да достигнат до милионите деца, жени и мъже, засегнати от земетресението, което попречи на нормалния живот на поколения. 

Нека се обединим и действаме заедно за нашата обща човечност“, призова той. 

Грифитс, координаторът на ООН за спешна помощ, отива от турската страна на ГКПП Баб Хава.

новини на обединените нацииГрифитс, координаторът на ООН за спешна помощ, отива от турската страна на ГКПП Баб Хава.

Гарантиране, че коридорите за помощ остават отворени 

Запитан дали е необходима резолюция на Съвета за сигурност за консолидиране на двустранното споразумение между ООН и сирийските власти, Гутериш посочи, че в момента сирийските гранични пунктове са отворени, за да позволят нормален трафик на превозни средства.

Запитан дали има нужда от разговори с военния опозиционен лидер, който контролира Северозападна Сирия, Гутериш отново призова всички страни да гарантират, че всички коридори за помощ остават отворени „без ограничения“. 

Проверете също

Колко е страшен Путин днес? По-страшен ли е от……………………..

По-страшен ли е от БНР, които последните години написаха “…артисти вдъхват нов живот на село …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *