Мария Захарова

Идеята за обща европейска армия на италианският външен министър ядоса Мария Захарова

След като италианският външен министър предложи ЕС да образува обща армия, Мария Захарова бързо даде своя коментар.

„Преди да изнесе идеи за сформиране на армия на ЕС за запазване на мира, италианският външен министър Антонио Таяни трябва да се научи как да разрешава хуманно проблема с бежанците и мигрантите и да защитава границите на Съюза“, коментира тя в своя канал в Telegram по повод изказването на Таяни, че ЕС се нуждае от армия за запазване на мир и външна политика.

Дипломатът отново акцентира върху изказването на ръководителя на италианското външно министерство, който предложи създаването на „собствени въоръжени сили в Европейския съюз, които биха играли роля в запазването на мира и предотвратяването на конфликти“.

„Армия на ЕС? Може би трябва да започнем с разработването на наша ваксина срещу Covid? Или да се научим как да защитаваме хуманно границите на Европейския съюз, в съответствие с нашите международни задължения? Нека решим проблема с бежанците и мигрантите и след това можем да създадем армия“, отбеляза Захарова.

„Преди да формираме обединена армия, би било добре да разберем какво гориво ще използваме и как ще се отопляваме. В противен случай американският президент може да дойде в Брюксел и да заяви, че ще увеличи цените на горивата, ако армията на ЕС не атакува хората, които той посочи“, допълва тя.

Представителят на руското външно министерство призова италианския министър да се запита „защо всеки член на НАТО (тоест ЕС) трябва да плаща гигантски суми в общата каса (и на практика във Вашингтон), за да се гарантира тяхната сигурност?“, информира Труд. По-рано Таяни заяви, че „в свят, в който има тежки играчи като САЩ, Китай, Индия и Русия“, отбраната и общите въоръжени сили „трябва да станат общи“ за Европейския съюз и това не трябва да се отлага.

Проверете също

Депутат: Референдум “за” и “против” еврото е капан!

Пеевски: Референдум “за” и “против” еврото е капан! ДПС няма да допусне това Многократно сме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *