Русия изпрати “ядрен сигнал”. Западът е разтревожен от новата инициатива на Москва

Руската Държавна Дума ще разгледа на първо четене законопроект за отмяна на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Това е отговор на САЩ, които подписаха, но не ратифицираха споразумението. Какви са причините и последствията от такава стъпка?

Огледална реакция“

ДВЗЯО беше приет от ООН през 1996 г. Преди това беше в сила Договорът за забрана на изпитанията на ядрени оръжия в атмосферата, космоса и под водата, сключен през 1963 г. До края на века бяха необходими други, по-безкомпромисни формулировки.

Държавите, които са се присъединили към ДВЗЯО , са се ангажирали да не извършват ядрени експлозии на място под тяхна юрисдикция или контрол, нито да предизвикват или насърчават други да го правят. Документът беше подписан от 187 държави и ратифициран от 178. Приложението изброява 44 държави, в които ратификацията е предпоставка за влизането на споразумението в сила в целия свят. Сред тях по-специално Русия и САЩ. Москва ратифицира документа преди 23 години. Във Вашингтон това все още не е направено. Там твърдяха, че споразумението е неефективно, тъй като не подлежи на проверка. Те посочиха и заплаха за националната сигурност.

„Сега не съм готов да кажа дали наистина имаме нужда или не трябва да провеждаме тестове“, отбеляза в тази връзка Владимир Путин в началото на октомври на среща във Валдай. Когато САЩ подписаха, но не ратифицира, а ние подписахме и ратифицирахме – по принцип е възможно да се държим огледално със САЩ. Но това е въпрос към депутатите от Държавната Дума. Теоретично тази ратификация може бъде отменена. Ако направим това, това ще бъде напълно достатъчно.“ Депутатите изслушаха държавния глава.

Защо сега?

„Ситуацията в света се промени. Вашингтон и Брюксел започнаха война срещу нашата страна. Днешните предизвикателства изискват нови решения“, написа председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в “Телеграм”. Той възложи на ресорната комисия да подготви законопроект за отмяна на ратификацията на ДВЗЯО. Според него това е било обсъдено на Съвета на Държавната дума, всички фракции са подкрепили инициативата. Председателят покани депутатите да станат съавтори на документа.

„23 години чакаме Вашингтон да ратифицира договора. Как така? Двойните стандарти, подлостта и безотговорното отношение не могат да бъдат описани по друг начин. В тази ситуация трябва да се ръководим изключително от интересите на гражданите на нашата страна, нашата държава. Затова има предложение за оттегляне на ратификацията“, подчерта Володин.

Държавната дума ще разгледа документа на първо четене на 17 октомври. Второто четене е на 18, третото на 19. Председателят на Държавната дума засегна и актуални международни въпроси – по-специално ситуацията в Израел и Палестина: „Това беше американска зона на отговорност, те трябваше да направят всичко, за да поддържат мира и стабилността в Близкия изток. Там сега има огън и война”.

„Ако говорим за други части на света, там всичко гори също по тяхна вина“, добави Володин. „Що се отнася до Вашингтон и Брюксел, нека си помислят до какво ще доведе това, до какво изобщо водят двойните стандарти. Нашите технологиите се развиват в различни посоки. Ние също трябва да разберем това. Те трябва да мислят за поддържането на глобалната сигурност, да носят отговорност, но ако не го направят, ние трябва да се погрижим за нашите граждани”, допълни председателят.

Реакции

През всичките тези десетилетия ДВЗЯО всъщност се спазваше както от Вашингтон, така и от Москва. Сегашното възможно решение на Държавната Дума е само огледален отговор, а не сигнал за конфронтация. „Това не означава изявление за намерение за извършване на ядрени опити“, подчерта прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков. Постоянният представител на Руския в международните организации във Виена Михаил Улянов каза същото: „Отзоваването не означава намерение за възобновяване на ядрените опити“.

Според председателя на комисията по международни отношения на Държавната дума Леонид Слуцки „става дума за осигуряване на националните интереси“. „Дератификацията от руска страна на ДВЗЯО ще възстанови паритета и ще се превърне в огледален отговор на позицията на САЩ, които почти четвърт век забавят процедурите по ратификация на този най-важен договор за гарантиране на глобалната сигурност”, припомни лидерът на ЛДПР.

Въпреки това САЩ се разтревожиха. „Загрижени сме от коментарите на посланик Улянов във Виена. Подобен ход ненужно застрашава глобалните норми, забраняващи тестването на ядрени оръжия“, се казва в изявление на Държавния департамент.

Изпълнителният секретар на организацията ЛДПР, Робърт Флойд, публикува отворено писмо: „Този договор е мощен инструмент за глобално благо и жизненоважна част от международната архитектура за мир и сигурност. Ратифицирането на ЛДПР е в националните интересите както на Русия, така и на цялото човечество“.

Флойд поиска среща представители с Москва. „Надявам се, че Руската федерация ще продължи да изпълнява задълженията си“, каза той.

Все още няма официален отговор. Което не е изненадващо: Русия реагира единствено на непоследователността на САЩ. И може би решението на Държавната Дума поне по някакъв начин ще мотивира западните играчи да предприемат адекватни действия.

pogled.info

Проверете също

Нешка Робева взриви мрежата: Парите са им фетиш! За първи път се срамувах, че съм българка!

Парите са един фетиш в съвременното общество, те са същността на ценностите. Но има едно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *