Ето как се започна ! В началото на войната руснаците са предложили мир на Украйна. Ето какво е било единственото условие

Украинският народен представител Давид Арахамия, лидер на фракцията на „Слуга на народа“ във Върховната рада, разкри, че през пролетта на 2022 година руската делегация е предложила прекратяване на войната.

Арахамия беше част от делегацията на украинските преговарящи. Малко след инвазията делегацията на Путин е предложила да спре войната, но при условие, че Украйна се откаже от влизане в НАТО.

„Те (руснаците) бяха готови да сложат край на войната, ако приемем неутралитет и поемем ангажимент, че няма да се присъединим към НАТО. Всъщност това беше ключовият момент“, каза Арахамия в интервю за телевизия „1+1“, предаде „Украинска правда“.

Отговаряйки на въпроса защо украинските представители не са приели това предложение, Арахамия каза, че това е изисквало промяна на конституцията, която гласи, че Украйна ще стане член на НАТО. Освен това, каза политикът, украинските власти не вярват на руснаците.

Давид Арахамия каза, че украинската делегация е нямала никакво доверие на руснаците, че ще направят това, което обещават – а именно да спрат военните действия. Подобен план „мир срещу неутралитет“ би бил възможен само с гаранции за сигурност, а такива не е ясно как Киев може да получи, ако се откаже от НАТО.

Русия и Украйна преговаряха за мир в началото на пълномащабна война. Проведоха се няколко кръга преговори в Беларус и Турция. След като руските войски се оттеглиха от Киев, преговорите бяха замразени.

fakti.bg

Проверете също

“Не е нужно ядрено оръжие”. Путин разкри стратегията на Русия

На пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум (СПМИФ) президентът на Русия изнесе програмна реч …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *