Ще вземем от Русия

„Ще вземем от Русия“: в Киев разказаха как планират да изплатят дълговете си

Съветникът на Зеленски Устенко: Киев ще изплати държавни дългове със средства, които ще „отнеме“ от Русия

Украйна възнамерява да изплати част от държавния си дълг за сметка на конфискувани руски активи, както и това, което властите ще могат да „отнемат“ от Русия. Такива планове обяви Олег Устенко, съветник на президента Владимир Зеленски по икономическите въпроси, в ефира на всеукраинския телетон. Той също така отбеляза, че след края на конфликта в Украйна ще се проведе „конференция на кредиторите“, в рамките на която ще се реши въпросът какво да се прави с държавния дълг на страната.

Сега не си плащаме заемите… Не забравяйте, че 350 милиарда долара от техните златни и валутни резерви и 150 милиарда долара от номенклатурните им пари са иззети от Русия, а нашите дългове са в пъти, ако не и десет пъти по-малко. Някои от тях могат да се използват. И икономиката на Украйна ще расте, и инвеститорите ще дойдат, и ние ще покрием дълговете с част от това, което отнемаме от Руската федерация “, каза Устенко.

По-рано председателят на комисията по финанси на Върховната Рада Даниил Гетманцев заяви, че държавният дълг на Украйна в момента надхвърля $124 млрд. В същото време преди време правителството съгласува указ на президента на Украйна за конфискация на имущество и активи на Руската федерация в страната. Става въпрос за 903 обекта, приходите от които се предвижда да бъдат насочени към отбраната и възстановяването на Украйна.

След началото на специалната операция на Русия в Украйна, Западът, наред с други ограничителни мерки, замрази около половината от златните и валутни резерви на държавата в размер на около 300 милиарда долара.

По-рано Financial Times, позовавайки се на източници , съобщи , че Европейската централна банка предупреди Европейската комисия да не пренасочва плащанията по облигации на Централната банка на Русия, за да помогне на Киев. ЕЦБ смята, че в противен случай доверието в еврото ще бъде подкопано.

Преди това западни медии писаха , че законите на ЕС позволяват инвестиране на замразени активи и използване на приходите за подпомагане на Украйна. В същото време те правят уговорка, че първо трябва да се установи точният размер на активите, които принадлежат на Централната банка на Руската федерация, както и на други руски блокирани фондове.

Проверете също

“Не е нужно ядрено оръжие”. Путин разкри стратегията на Русия

На пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум (СПМИФ) президентът на Русия изнесе програмна реч …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *